Оранжев ков в Бургас, заради пороите
Оранжев ков в Бургас, заради пороите / netinfo

Сезиозни наводнения причиниха силните гръмотевични бури, придружени с проливен дъжд в Бургаска област. Под вода са приземни етажи на детски градини и частни домове, затворен е един от основните пътища към индустриална зона в града. Очаква се обстановката да се усложни, за цялата област е обявен оранжев код.

В момента екипи на „В и К" - бургас и служители на общината извършват отдводняване на улици и приземни етажи със специализирана техника. Серозно е положението в най-ниската точка на града - в района на ЖП гарата в централна градска част, където вече се работи по изпомпване на водата. Заради лошото време са отменени курсовете с водния транспрот до остров Света Анастасия.

След разразилата се буря в късния следобед на 29 май,когато паднаха 65 литра дъжд на квадратен метър множество търговски обекти в центъра на града бяха наводнени. 
Проливните дъждове причиниха сериозни задръствания на автомобили в района на Радва, по пътя Слънчев бряг - Бургас, тъй като в курортния комплекс в края на тази седмица летния сезон стартира официално.

От администрацията уведомяват, че се очаква в следващите дни гърмотевичните бури с проливен дъжд и силен вятър да продължат. Има условия за градушки, както и понижаване на температурите. В момента се прави обход на постъпилите сигнали, съвместно с екип на „В и К" - Бургас за отводняване на шахти и канали.

Предупредени са и дребните търговци, заради силните дъждове и вятър да обезопасят временните си обекти. Обявени са два денонощни телефона, на които гражданите могат да повадат сигнали в общинска администрация.