Отскоро "Александровска" болница е с нов директор - д-р Атанас Атанасов. Причината беше конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на болницата. Антикорупционната комисия направи проверка по случая. 

„Назначавани са били хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. Има назначение на шофьор с втори трудов договор на 4 часа за куриер, който получава по-високо възнаграждение, за тези 4 часа, от началника на транспорта, който работи на пълно работно време. Натъкнахме се и на хаос в работните процеси. Включително и във ваксинациите с COVID-19. Въвеждането на данните е било забавено и това е довело до проблеми”. Това заяви д-р Атанас Атанасов в студиото на „Събуди се”.

Антикорупционната комисия проверява шефа на „Александровска“ болница за конфликт на интереси

"Добрата новина е, че в това лечебно заведение работят едни много добри специалисти, които са отдадени на пациентите си. През цялото напрежение и натоварване те не са абдикирали от задълженията си и са спасили десетки животи", добави д-р Атанасов.

По думите му в доклада от проверката е записано, че в последните 7-8 години в болницата е създадена тенденция за увеличаване на текущата загуба, която в края на 2020 г. е в размер на 68 млн. лв.

УМБАЛ „Александровска“ е с ново ръководство

"Ние сме назначили финансов и мениджърски одит и резултатите ще са готови след месец. Всеки ден обаче излиза нов проблем. Например – сключвани са неизгодни договори. През 2017г. един консуматив е договорен за 33ст., а през 2020г. той е договорен на 17 пъти по-висока цена – 5.71лв. Нямам обяснение на това явление", обясни д-р Атанасов.

Той допълни, че служители от болницата казват, че "в този случай ставало дума за грешка, но тази грешка е допусната няколко пъти".

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA