/ / iStock/Getty Images
Чрез новата програма "Образование с наука" разчитаме да вдъхновим повече ученици да се занимават с наука или да имат по-задълбочени познания по математика, техника и природни науки, където имаме най-голям дефицит на специалисти. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на съвместната програма на МОН и Българската академия на науките (БАН) в Етнографския музей.

Кои ще са топ професиите през следващите 15 години в България?

Целта на програмата е повече ученици за посетят музеите и институтите на БАН, като сега това ще са предимно ученици от София, но в следващата година ще разширим програмата, обясни министър Вълчев. Той добави, че се надява, че чрез програмата ще може да се мотивират повече ученици за подобряване на образователните им резултати.

Радев: С Виетнам ще си сътрудничим в икономиката и образованието

По програмата "Образование с наука" институтите и музеите към МОН разработват проекти за обучение с различни дейности за ученици. Всяко училище ще може да се включи в програмата, като чрез компетентностния подход ще може да бъдат обогатени уроците по математика, природни науки, информационни технологии, български език и литература, история, география, биология и гражданско образование.

80% от децата в училище са ставали жертва на агресия в клас (ВИДЕО)

Сред проектите по програмата, разработени за учениците от институтите и музеите на БАН, са робоакадемия, лаборатория за изучаване на природни бедствия и екологични катастрофи от Космоса, "Написаното остава. Пиши правилно!", повишаване на компетентностите по компютърна и информационна сигурност за учители и ученици от девети до 12-и клас, изследователски подходи във физиката, астрономията, космическата физика и космическите технологии.

Полицаи ще показват на ученици как безопасно да се придвижват с колело на пътя

Програмата е наречена "Образование с наука", защото в Европа и света от 20 години се говори за т.нар. научно образование, но то не е евтино, обясни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Това е така, тъй като не е възможно да има научно оборудване във всяко училище и затова искаме "БАН да влезе в училище", а и повече ученици да влязат в научните лаборатории, отбеляза тя. Програмата се финансира с 500 000 лева от МОН и през първата й година в нея ще участват 10 000 ученици в трите модула на програмата - музеи, научни проекти и летни школи.

Учебно помагало нарече числата "дебилни" и "сакати", а героите Льольо и Сопольо (ВИДЕО)

БАН има дългогодишна традиция за работа с младите хора, а по програмата учени от БАН ще може да посещават училищата и да разказват на учениците за научни проекти, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
БТА