/ БГНЕС
Всяко следващо решение на "сглобката" е по-лошо от предишното. Toва коментира пред журналисти в Стара Загора лидерът на БСП Корнелия Нинова преди срещата си с новоизбраните от името на партията кметове и общински съветници от Стара Загора, Бургас, Кърджали, Сливен, Смолян, Хасково, Ямбол.

„Всеки ден виждате доказателства за нестабилност, непоследователност, липса на прозрачност и само договорки помежду им - за пари, за власт и за порциите, които се разпределят“, каза още лидерът на партията. Според нея това, което хората не виждат, е, че решенията не се вземат в парламента. Продължава този модел на задкулисие, на скрити игри, на договорки и разпределяне някъде по кабинетите, каза Нинова. Тя коментира, че вземането на лоши решения е „агония за държавата“. Според Нинова колкото по-скоро това правителство си замине и това мнозинство се разтури, толкова по-добре за България.

Нинова: Управлява ни сглобка на многоръки търгаши, сложили на тезгяха българския народ

Тя припомни, че вече два пъти се внася вот на недоверие и БСП не подкрепя бюджета на държавата за 2024 г., както и предложените промени в Конституцията. „Вотът на недоверие е най-висшият парламентарен инструмент на опозицията и макар и да не минава математически, голяма част от обществото чува и вижда нашите аргументи, каза Нинова. 

Лидерът на БСП коментира, че през най-висшия закон в държавата - Конституцията, се продава българския национален интерес, защото вчера чухме от Борисов, че двойното гражданство при министрите ще остане. Това е абсурд, да управляват хора, които служат на два народа и на интересите на две държави е немислимо за българския национален интерес, допълни Корнелия Нинова. Според нея през Конституцията се разпределят регулаторите в държавата. Нинова заяви, че решението да се даде наша противовъздушна отбрана и да се разположат други ракетни установки по българското крайбрежие е още едно доказателство, че министърът на отбраната не е български министър и трябва да си ходи не само той, но и цялото правителство.

Нинова заяви, че БСП е срещу това да се съкращава срокът на дерогацията и самият факт, че Европа позволи да се използва до края на октомври 2024 г., означава, че това е и проевропейска политика. Тя подчерта, че според всички експерти горивата ще поскъпнат, а в противоречията за дерогацията битката е кой да вземе „Лукойл“ – ГЕРБ и ДПС или "Продължаваме промяната - Демократична България".

Днешната среща в Стара Загора е трета поредната дискусия, която от БСП организират след проведените в края на октомври местни избори. 

„В момента кметската власт, местната власт, кметовете и общинските съветници са единствената стабилна власт и то за следващите четири години. Те трябва да спасяват хората от решенията на "сглобката“", коментира Нинова. БСП категорично не подкрепя повишаването на местните данъци и такси. Нинова допълни, че общините чакат правителството да приеме бюджета, за да приемат и те общинските бюджети. Местна власт без силно представена парламентарна група не може да се справи, каза политикът.

Очаква се на днешната среща да бъдат обсъдени бюджетът за 2024 г., както и общите задачи пред БСП в местната власт, с акцент върху социалната политика и прозрачното управление на общините. Народният представител Румен Гечев ще постави акцент върху управлението на общинските финанси и отражението на политиките на местно ниво, с оглед на Бюджет 2024.

В срещата участват членове на Изпълнителното бюро и Националния съвет, народните представители от „БСП за България”, областни и общински председатели, координатори, кметове и общински съветници.
Павлина Дудева, БТА