/ БСП България
От БСП са готови да припознаят предложения на президента за промени в Конституцията. Това коментира пред журналисти в парламента Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на "БСП за България". Тя заяви, че са изпратили писмо до президента Румен Радев, в което отправят покана към него да предостави проекта на Конституция, изготвен от президентската институция. 

Нинова припомни, че още по време на протестите през 2020 г. президентът Румен Радев е обявил, че има проект на Конституция, че е готов да я предложи, и настоя, че сега е моментът той да направи това.

"Всеки, който има добро предложение, разумно предложение, да се включи в този процес", призова тя. И добави, че пасивното поведение отстрани няма да помогне на никой. Нинова увери, че ако президентът даде своя проект за промени в Конституцията, добрите предложения ще бъдат внесени от народни представители от "БСП за България". "Нека да видим между първо и второ какво ще внесат вносителите и тогава ще обявим нашите предложения за промени", каза още тя. 

Нинова: Водим фалшив дебат за „фейк“ конституция, дебат за мъртвородени текстове

Тъй като промяната на Конституцията изисква наистина огромно обществено съгласие, междуинституционална дисциплина и отношение и общо решение, за пореден път ще отправя покана към президента Радев да представи между първо и второ четене неговия проект за Конституцията. И ако там има смислени неща, ние сме готови да ги внесем. Искаме институциите в общ дебат и в общо решение да намерим най-верния изход от ямата, в която вкарахте България дори по този най-важен въпрос", допълни Нинова.

Тя отправи и втора покана, тъй като, по нейните думи, са се чули безумни, безсмислени и ужасяващи изказвания: "Каня ви, от името на парламентарната група на "БСП за България", във вторник от 11 часа в парламента. Направили сме усилието да съберем на едно място онези български политици и конституционалисти, които са написали сега действащата Конституция в 7-ото Велико Народно събрание. Тук някой каза, че е имало там остри политически сблъсъци - така е, но е надделял държавническият дух и мисълта за България. Ние сме поканили тези хора тук. Може нищо да ни ви влезе в главите от това, което ще чуете, но елате, слушайте, изразете уважение към тези хора, които са направили такава конституция, която, въпреки слабости и пропуски, държи правовата държава, демократичната държава, социалната държава в някакви устои. Този дебат във вторник ще бъде отворен и за съвременни конституционалисти, преподаватели, съдии и всички, които искат добронамерено, а не с политическа корист и с лични цели да овладяват институциите, да допринесат за един добър резултат, да налеят малко акъл в главите на тези, които гласуват и да гласувате не за да овладявате, а за да подреждаме държавата", посочи лидерът на БСП.