/ БСП, пресцентър
Правителството има два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след пленума на Националния съвет на БСП, на който дадена оценка за първите 100 дни на кабинета.

Правителството успя да преведе успешно страната в най-тежките зимни месеци в ситуация на няколко кризи. По думите на Нинова правителството е успяло да се справи с кризите чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40, както и с битката на правителството с опитите да се спекулира с цените. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022 с два основни акцента - "учеличихме на 100% публичните инвестиции, което означава специална и насочена към икономиката политика. 1/3 от разходите на държавата, близо 20 млрд. бяха насочени към социални политики", обясни Нинова.

Слабостта в правителството е нарушената кординация и лошата комуникация, посочи тя. "Изградихме твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога заради лоша комуникация помежду си излъчвахме различни сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна", отбеляза тя.

Трите задачи, които посочи Нинова

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателната програма. Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

Трите проблема, които очерта Нинова са изпращането на оръжия за Украйна, присъединяването на Северна Македония към ЕС и избора на гуверньор на БНБ.

БСП категорично се обявява срещу ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света, каза Нинова и добави, че нито в МС, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие за Украйна.

Относно Северна Македония Нинова обобщи, че стартирането на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС трябва да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес.

За избора на гуверньор на БНБ тя каза, че управителят на Централаната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. "Ще продължим да настояваме да се оттеглят настоящите кандидатури и да има единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит", каза още Нинова.

БСП ще дадат предложения за актуализация на бюджета и ще искат консултации с министъра на финансите, съобщи Нинова и заяви, че предлагат три сфери на разговори за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни стоки и на енергоносителите. Диференцирана ДДС, въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни дружества. Ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, съобщи тя.

Тя определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и манипулации ще опровергаваме винаги, заяви лидерът на БСП.