Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП засега се отказва от идеята за вот на недоверие срещу кабинета заради корупция. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Точно насред предизборната кампания за лидер на БСП соцлидерът Корнелия Нинова предпочете да тръгне на турне из страната заедно с актива и депутатите, за да събира подписи за народен вот срещу Борисов. Пред журналисти Нинова обясни, че засега червените се отказват от вот на недоверие в пленарната зала, защото това било чиста математика.
 

Корнелия Нинова, Кристиян Вигенин и Георги Свиленски


"ИБ реши да предложи на пленума стартиране на подписка във всеки град и населено място за оставка на правителство. Народът е наш съюзник в битката с паралелната държава, ще потърсим него. Искаме народен вот на недоверие, подкрепен от хората", пожела си Нинова. "Не сме си поставяли контролни бройки или числа, искаме да бъде максимално подкрепена", каза за план-програмата за подписката соцлидерката. "Спасението в този момент е народът да се събуди и да вземе съдбата си в свои ръце", разкри тя сценария за всенароден бунт срещу властта. "Големият враг е страхът и апатията им към политическите процеси", обясни крайната си цел Корнелия Нинова.

Тя не зове за оставката на земеделската министърка поотделно заради скандала с европарите, защото искането на БСП е да си ходи целият кабинет вкупом. Все пак, не било изключено народният вот на недоверие да прерасне и в парламентарен вот на недоверие, допусна председателката на соцпартията.

Така БСП всъщност копира модела на ГЕРБ, когато партията беше в опозиция през 2014 и поде такава подписка в страната заедно с ДСб и СДС, за да сваля кабинета на Сергей Станишев след репликата му "циркаджии".

ИБ на БСП е обсъдило и писмото на обвиняемия Васил Божков, което било с копие до "Позитано" 20, ГЕРБ и ДБ, освен до прокуратурата, разкри соцлидерката. По този повод социалистите ще искат анкетна комисия в парламента, пред която да се обяснят за твърдения на хазартния бос всички замесени - от премиера до всеки министър, посочен от укрилия се в Дубай с 18 обвинения бизнесмен.

"Истината трябва да излезе в парламентарната комисия, искаме фактите и истината", заяви Корнелия Нинова. В коментар на анкетата на Божков за създаване на партия, соцлидерката заяви, че няма отношение, защото всеки има право да прави, каквото поиска, в демократична държава. Попитана вярно ли е, че се е срещала с бившата си съпартийка Мая Манолова, Нинова отрече. "Фалшива новина, не съм се виждала с Мая Манолова, от сутринта от 9.00 съм на Изпълнителното бюро. Фейк новина е това", изрази изненада Нинова.