Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова за тази една година придадоха много съдържание на президентската институция, запълниха я със съдържание. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар на отчета на държавния глава за първата му година на „Дондуков“ 2. По думите ѝ отчетът бил респектиращ.
 
„Впечатляваща международна дейност, в която президентът Румен Радев отстояваше националния интерес на България. Силни позиции, последователни и твърди по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени по теми като национална сигурност, борба с корупция, социални въпроси“, коментира Нинова. По думите ѝ най-силната характеристика на президентската двойка е това, че „абсолютно последователно изпълняват това, което обещаха в предизборната си платформа“.

ГАЛЕРИЯ: Първата година на Румен Радев като президент
 
На въпрос какво не е успял да направи президентът за последната година, Нинова отговори, че той сам е посочил, че не е успял да убеди управляващите, а и БСП за достигане на 2 процента от БВП за превъоръжаване. „БСП има друга позиция по този въпрос, аз съм я изразявала пред него и пред КСНС открито и почтено“, коментира Нинова.
 
„Той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупцията. Остана на различна позиция от управляващото мнозинство по антикорупционния орган. Тук бяхме на една позиция с президента“, коментира Нинова.
 
Корнелия Нинова заяви, че приема с тъга оценката на държавния глава за работата на Народното събрание.

Радев: Парламентарната република атрофира
 
„Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично три мандата превърна парламента в нотариат, който му заверява подписа. И вчера се убедихме - може ли да има вот на недоверие към правителство и да не дойде министър-председател. От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България“, заяви Нинова. По думите ѝ това е системно, последователно погазване на Конституцията и институциите в България.
 
Според Нинова има противоборство между институциите:
 
Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, това е битка на концепции по този въпрос“, заяви тя.

Една година от мандата на президента Румен Радев
 
Нинова изрази подкрепа и по казаното от държавния глава за свободата на словото. Имаме нужда от свобода на словото, подчерта тя.
 
„Изгонването на председател на опозицията от залата е тежко посегателство върху свободата на различно мнение и на словото. Щом се случва тук, в парламента, в парламентарна република, представете си как е сред други хора, които не са депутати, които не могат да изразят свободно мнение“, коментира още Нинова.
БТА