/ БГНЕС
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов два месеца не идва на парламентарен контрол. Намира се всякакъв начин да не се явява. За служебните министри в кабинета на президента Радев стана навик да пренебрегват Народното събрание и да не идват на парламентарен контрол.

Търсят средства за ремонт на язовир „Огоста“

Многократно сме критикували това поведение, но ми се струва, че конкретният повод, за който ще говоря вече става дума за опасност.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна на Народното събрание.

Тя е категорична, че иска да алармира и да предупреди, че "министърът на икономиката и индустрията Стоянов многократно заявява в интервюта, че е задвижил процес за огромна германска инвестиция за 1 млрд. лв. за фотоволтаичен парк върху язовир Огоста. Всяка чуждестранна инвестиция е добре дошла стига да се спазват законите и да не се застрашава националната сигурност", подчерта тя.

Лидерът на левицата посочи, че язовир Огоста фигурира в документ, който определя стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Нинова: Назначението на служебния министър на икономиката от Радев е лична атака към мен

"Язовир Огоста на шесто място в този списък представлява обект важен за националната сигурност. Той е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт, за да се избегнат бъдещи проблеми. Собственик на язовир Огоста е Министерство на земеделието. Около язовира има защитени зони. Имам десетки аргументи да призова този човек да бъде спрян и го казвам навреме", обясни Нинова.

Тя посочи редица въпроси, които може да бъдат зададени към служебния министър. "Оставете, че не идва на контрол, някак ще го преглътнем, но самият министър Стоянов вече става заплаха за националната сигурност ако не го спрем навреме и не поискаме тук в парламента какво прави, с чие разрешение го прави, има ли всички необходими документи и процедури, представлява ли това, което прави заплаха за националната сигурност и региона.", отбеляза тя и призова той да бъде извикан на парламентарен контрол и да даде отговор на тези въпроси.

Отговорът на Стоянов

"За пореден път г-жа Корнелия Нинова казва неистини. Днес - от трибуната на Народното събрание. Изнесе поредната манипулация, която показва как „свободно“ борави с информация по всички теми, но която може да въведе в заблуждение българското общество. Затова ще представя коректната фактология.

Накратко – бях обвинен, че системно не съм се явявал на парламентарен контрол."

Това написа в профила си във Фейсбук служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Истината е, че за тези 8 седмици, в които работи Народното събрание, от парламентарен контрол съм отсъствал един-единствен път. При това информирах председателя на Парламента три дни по-рано, а поводът бе планирана важна среща със стратегически чуждестранен инвеститор и посланика на страна-член на ЕС, който го придружаваше.

Във всички останали случаи съм бил на разположение на народните представители, но те са преценили да изслушат други министри в рамките за времето за парламентарен контрол. До този момент поставените към мен устни питания и въпроси са общо 7 (седем). А не десетки, както г-жа Нинова си измисли днес. Всъщност едва 2 от тях са зададени от нея и никое не касае язовир „Огоста“.

През този период съм участвал на 2 (два) блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, където всеки неин член е можел да зададе всякакви питания за дейността на министерството, което ръководя. На тези заседания са присъствали народни представители от БСП и г-жа Нинова е имала всички възможности чрез тях да постави своите въпроси към мен.

В същото време, десетки въпроси бяха зададени към мен писмено, една голяма част от г-жа Нинова и народни представители от БСП. За съжаление не виждам отговорите им да се коментират от трибуната, затова ще напомня само, че в тях предоставих редица справки, представляващи обществен интерес, като например:

Че за периода, в който Корнелия Нинова е била министър на икономиката и индустрията, са изплатени близо 800 000 лв. обезщетения на освободени от нея служители.

Че по нейно време, в системата на Министерството на икономиката и индустрията, са сключени договори за адвокатски услуги с една определена кантора за над 400 000 лв.

В заключение бих искал да успокоя г-жа Нинова, че към момента (за разлика от предходен момент на управление на министерството) се спазват всички законови разпоредби. Затова и никой инвеститор (независимо дали е чужд или български) не може да заобиколи нито една процедура или законово изискване.

Надявам се съвсем скоро да имам възможността да отговоря на всички поставени въпроси към мен в пленарна зала. До тогава очаквам да не се спекулира по мой адрес, като се злоупотребява с трибуната на Народното събрание. Защото днешното поведение на г-жа Нинова силно напомня за един афоризъм на Марк Твен: „Аз не съм от онези хора, които, изказвайки мнение, се ограничават до фактите", пише още Стоянов.
БГНЕС