/ iStock/Getty Images
Областният управител на Монтана Валери Димитров съобщи, че е провел редица срещи с цел осигуряване на  финансиране за ремонта на язовир „Огоста“, който се намира край Монтана и стената му е над нивото на града.

В края на август Димитров е запознал служебния министър на земеделието Явор Гечев с проблемите по съоръженията на язовира, а в първите дни на септември се е срещнал с управителя на дружество „Напоителни системи“ - клон Мизия инж. Генади Събков и с ръководителя на Хидротехнически район–Монтана инж. Марио Димитров.

Язовир „Огоста“ има нужда от ремонт

Специалистите са заявили, че първостепенна задача е смяна на маслото в механизма на основния изпускател, тъй като хидравликата на изпускателя трябва да работи безупречно в случай на високи води, които обикновено идват през пролетта.

Те са уточнили, че вече е обявена обществена поръчка за доставка на масло и са съобщили, че количеството му е 2,5 тона. За да има възможност за наблюдение на стената на язовира, вече е започнало есенно почистване на растителността по нея. Започнало е и почистване на растителността в отводняващия канал.

Валери Димитров заяви, че до момента няма одобрени официално средства за ремонт на язовира с решение на правителството, но има изготвени доклади с изчисления колко средства ще са нужни и за какви дейности точно.

Той коментира, че язовир „Огоста“ не е опасен, но се нуждае от ремонт поради стареене на някои от съоръженията, изградени преди повече от 35 години. Язовир „Огоста“ се намира в покрайнините на Монтана, като стената му е на повече от 100 метра над нивото на града.

Той служи като изравнител на нивото - при обилни валежи поема дъждовните води, идващи от склоновете на Стара планина и ги задържа, след което те регулирано се изпускат в река Огоста без да създават опасност от наводнение. Язовирът е втори по големина у нас по обем, стопанисва се от Министерството на земеделието чрез държавната фирма „Напоителни системи“.  

Валери Димитров, който беше областен управител и при предишното служебно правителство, заяви, че срещите му в ресорните министерства по темата за язовир „Огоста“ ще продължат и се надява да бъдат отпуснати средства за ремонтни дейности.
БТА