/ iStock/Getty Images
Експерти, представители на граждански организации и служители в държавни фирми и институции, имащи отношение към състоянието и експлоатацията на язовир „Огоста“ край Монтана, дискутираха няколко часа в Областната администрация в града по покана на областния управител Ванина Вецина.

След срещата Вецина заяви, че от дискусиите е станало известно, че язовир „Огоста“, както всяко друго подобно съоръжение, има нужда от ремонт, тъй като се експлоатира от 1986 година.

Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна, има нужда от спешен ремонт

От изказванията на водещи у нас експерти и от обхода на язовира Ванина Вецина е разбрала, че проблемите на язовира не са толкова сериозни, че да предизвикват тревога у хората в Монтана и в селищата по поречието на река Огоста.

Тя увери, че състоянието на язовира се следи всеки ден и засега няма поводи за притеснение. Това обаче не значи, че ремонтите трябва да се отлагат дълго във времето, коментира областният управител.

Тя припомни, че язовирът, макар да се намира над нивото на Монтана, има своята функция за защита на града и близките селища от наводнение при проливни дъждове, тъй като събира прииждащата от склоновете на Стара планина дъждовна вода, а след това тя плавно и контролирано се изпуска в река Огоста, без да се вдига прекалено нивото ѝ и да се създава заплаха за Монтана и други селища.

В момента в язовир „Огоста“ има 197 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 510 млн. куб. м. Водата в язовира се използва за производство на електроенергия в два ВЕЦ на стената му, малка част от нея през лятото отива за напояване на ниви и градини около Монтана", уточни Вецина.
БТА