Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БСП, пресцентър
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова инициира експертен съвет на управляващата коалиция за Закон за колекторските фирми. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Целта на работната среща е да бъде обсъден и изготвен проект на Закон за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителките договори (т.нар. колекторски фирми). Идеята на предложението, внесено от министър Нинова, е да се регламентира колекторската дейност. Основни акценти към проекта на закона ще бъдат: ясни правила, ред, защита правата на гражданите и отделяне на извършващите коректно своята дейност колекторски фирми от такива, които действат на ръба на закона.

В чл.4, ал.1 от Сътрудничеството между Коалиционните партньори е заложено те да образуват до 18 експертни съвети с консултативен характер, като тяхната структура следва темите и политиките от дневния ред на съответната работна среща. Работните срещи се провеждат най-малкото веднъж месечно, като могат да бъдат по график или по искане на коалиционен партньор в удобно за всички време и място на територията на София.

Поканата за експертен съвет е за 6 януари 2022 г. от 14:00 ч. в сградата на Народното събрание.