/ БТА
Консорциумът, с който държавата е сключила договор за българското участие в "ЕКСПО 2020" в Дубай настоява да получи още 2 млн. лева. Въпреки, че не е изпълнил голяма част от изискванията, записани в споразумението. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Корнелия Нинова.

Тя посочи случая като типичен пример за "арогантност на хора, които се смятат за недосегаеми".

Нинова: „България Експо“ е черна дупка за милиони, даваме ги на прокуратурата

"През 2018 МС решава да участваме в световното изложение "ЕКСПО 2020" в Дубай. Отпуснато е финансиране в размер на над 4.8 млн. лева. Въпреки това се взима решение да се направи обществена поръчка, която да поеме тази задача. Тази поръчка обаче е за 6 млн. 840 хил. лева - тоест още на старта имаме увеличение на сумите с над 2.2 млн. и съмнение за нередности. След това се сключва договор с консорциум от фирми, а по договора е преведена авансовата сума от 78%. Срещу това държавата не е получила гаранции", подчерта още Нинова.

Тя разкри, че поне 30% от ангажиментите по договора не са били изпълнени. "Имало е изискване за дизайн, лого, транспорт на български експонати, ежедневна програма в павилиона, персонал и тн. Няма рекламно-информационни материали, посрещане на гости с храни и напитки не са изпълнени. Списъкът с фирми, които трябва да бъдат представяни е подменен с други. Стоките въпреки одобрените цени са продавани са 30% по-скъпо", обясни вицепремиерът пред депутатите.

Марияна Николова инспектира строителните дейности по българския павилион на ЕКСПО 2020 в Дубай (СНИМКИ)

"Опитахме се да потърсим сметка и отчет, но кореспонденцията не върви, защото е даден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е на гръцки гражданин. Сега фирмата има претенции да й платим още 2 млн. лева за несвършената работа. Нося 700 стр. доказателства и свидетелски показания на това, което се е случвало. Тази информация вече се намира на бюрата на прокурори", каза Нинова. По думите й един от свидетели вече е бил заплашен.  "Той получи телефонно обаждане да си оттегли показанията. Искам да ви кажа - няма да стане така. Няма да ни спрете. Спряла съм плащанията и една стотника няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им гаранцията от 50%, които са дали, за другите ще се съдим", отсече още Корнелия Нинова.