Марияна Николова
Марияна Николова / пресцентър, Министерството на туризма
„В последно време работим изключително интензивно за неутрализиране на негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и аз искам да Ви поздравя за успешно проведеното Ваше председателство, което се случи точно в началото на тази глобална криза в Европа”, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с посланика на Хърватия в България Ясна Огняновац.Николова. Тя допълни, че двете страни имат установено взаимодействие в областта на икономиката и туризма на всички равнища, което е важен пример и фактор за стабилността в региона.

„С подписания Меморандум за сътрудничество по време на моето посещение през есента на миналата година в Загреб очертахме актуалните сфери на взаимодействие в туризма”, посочи министър Николова. По думите ѝ една от най-значимите платформи, в които двете страни работят заедно, е Световната организация по туризъм, където предстои да бъде определен новият състав на Изпълнителния съвет за периода 2021 – 2025 година. Тя посочи още, че страните, които са подали своите кандидатури, несъмнено притежават необходимата експертиза, ресурси и успешни практики за изпълнение на политиките в сектора и на локално, и на глобално ниво.

„Сигурна съм, че и България, и Хърватия имат какво да научат една от друга, а Световната организация по туризъм е най-значимата глобална институция в сектора и аз изразявам надежда, че както сме заедно на Балканите, така и заедно ще намерим място в състава на Изпълнителния съвет”, подчерта още вицепремиерът.

„Има възможност и двете страни да станат членове на този съвет и заявявам готовност за подкрепа”, посочи Ясна Огняновац. Тя информира още, че Хърватия подкрепя идеята за въвеждането на дигитален зелен сертификат за пътувания.

Посланикът коментира, че двете страни трябва да поддържат контакт и да си сътрудничат на най-високо ниво, както и да работят съвместно за привличане на туристи в двете държави. Уточни още, че полетът между София и Загреб е само 50 минути, което ще позволи по-добра обмяна и свързаност.