Никой в НС не откликнал на идеята заветите на Левски да станат Етичен кодекс на депутатите
Никой в НС не откликнал на идеята заветите на Левски да станат Етичен кодекс на депутатите / снимка: БГНЕС, архив
Никой в НС не откликнал на идеята заветите на Левски да станат Етичен кодекс на депутатите
70742
Никой в НС не откликнал на идеята заветите на Левски да станат Етичен кодекс на депутатите
  • Никой в НС не откликнал на идеята заветите на Левски да станат Етичен кодекс на депутатите

Етичен кодекс на депутатите, базиран върху заветите на Апостола, е предложил на народните представители бизнесменът Васил Василев, който е председател на общобългарския комитет „Васил Левски".

Пред Дарик Василев обясни, че е изпратил предложението си в писмо до всичките 240 депутати, но до момента не е получил нито един отговор от Народното събрание, нито коментар по въпроса.

„Този тест показа какво представляват тези хора, готови да се занимават с какви ли не дребнотемия", коментира още Васил Василев.

„Идеята ми дойде,когато чух, че ЕК е поискала от нашите народни представители да си съставят Етичен кодекс, и аз съм изпратил 10 от тези виждания, тези мисли на Левски - във вида, в който те са били формулирани. Макар и казани преди век и половина, тези неща изглеждат абсолютно актуални и днес. Левски казва - това е елемент от Етичния кодекс - „Ние сме посветили живота си за Отечеството, да работим за толкова милиона народ, трябва да се мисли зряло и да се съветваме един други, и да се слушаме, да избягваме даже и най-малка гордост; да не присвояваме на себе си нищо; да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили". Още няколко подобни мисли - те са общо 10, изпратих на народните представители с надеждата, че те ще ги погледнат", обясни Василев.

Той добави, че досега никой не се обадил и се съмнява някой да го направи.

„Това не отговаря на интересите им, даже ги затормозява. Съмнявам се, че някой ще се обади - не защото между тях няма почтени хора, които биха приели това, но те всички са обвързани в някаква партийна дисциплина, в едни структури, а най-страшното нещо за една партийна структура е да възприеме нещо такова", каза още Василев.

„С този тест показахме какво представляват тези хора - занимават се с Мишо Бирата, с Авиоотряд 28, занимават се с всякакъв вид дребнотемие, само и само да не се занимават със съществените въпроси", допълни бизнесменът.