/ БТА
С официална церемония и Поход на толерантността "Ние помним" в София бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, загинали в нацистките лагери на смъртта.

Походът се превърна в ежегоден израз на стремежа на българския народ към свобода, равноправие, човеколюбие и хармонично съжителство, без значение на етноса и религията, се посочва в поздравлението от името на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, прочетено пред присъстващите. Спасяването на българските  евреи през Втората световна война е основание за заслужена гордост за съвременните българи, отбелязва Габриел, след като припомня хронологията на събитията. Тази страница от българската история поражда вдъхновение за борба със съвременните прояви на антисемитизъм, тя дава пример за единство и съпричастност, който българското общество да следва. Днес повече от всякога има нужда активно гражданско общество, което познава и отстоява своите права, общество, в което толерантността, равноправието и хуманизмът са изконни морални ценности,  допълва тя. През октомври 2023 г. Министерският съвет прие Национален план за действие за борба с антисемитизма 2023-2027., който е отговор на необходимостта да опазим страната и обществото ни от надигащия се в световен план антисемитизъм, както и инструмент за съхраняване на богатото историческо и културно наследство и на паметта за Холокоста. С наличието на този план и на определен с решение на правителството национален координатор за борба с антисемитизма България е сред водещите държави членки в ЕС, казва още Габриел.

БТА

Честването на 81 г. от спасяването на българските евреи е ден на преклонение, но и на почит към всички наши съграждани, които се обединиха и опазиха живота на близо 50 хиляди евреи, каза заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов. Днес е и ден на памет, каза още той и увери, че няма да бъдат забравени и онези над 11 хиляди евреи, загубили живота си в лагерите на смъртта. Със своята решителност и действия преди 81 г. българските интелектуалци и свещеници извоюваха победата на човечността и доброто, показаха, че историята може да се промени, добави той. София е град на толерантността и мъдростта, завещана ни от вековете, каза още той и посочи, че човечността и доброто са каузи, заради които трябва да бъдем обединени.

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари изрази благодарността за спасяването на българските евреи и посочи, че това е едно от нещата, което „ни прави толкова свързани“. Той посочи, че актът на спасението е много важен и защото точно в този етап на историята, при конкретните обстоятелства, хората са издигнали гласа си, за да не бъдат депортирани българските евреи. Посланикът отбеляза, че е лесно да се изразява подкрепа в добри времена, но трудното е да се даде подкрепа в тежки времена.

БТА

Проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, призова да помним историята и да се поучим от грешките ѝ, както и да носим отговорност за света, в който живеем. На младите хора непрекъснато се обяснява историята на Европа, България, на Израел, за да могат да израснат като достойни български граждани, каза проф. Оскар. За тях е непонятно как е възможно да се случат действията от времето на Втората световна война, как е възможно хора да избиват други хора и имено заради това трябва да познаваме историята и да се поучим от нея, защото виждаме, че светът, в който живеем, става все по-небезопасено място. По думите му има надигащ се национализъм и призиви за война в различни части на света. Младите хора виждат и днешната действителност в Израел и всички ние сме съпричастни както с трагедията в Израел, така и със случващото се в Украйна, и искрено вярваме, че силите на доброто ще надделеят, каза още той.

На 7 октомври 2023 г. над 1300 израелски граждани бяха убити, а стотици бяха взети като заложници, припомни проф. Оскар нападението в Израел и допълни, че вече пет месеца над 130 заложници, повечето от които жени, са някъде из тунелите в Газа. Българските институции от първия ден изразиха своята подкрепа към Израел и осъдиха това варварско престъпление и оттогава до днес тази позиция не се е променила, каза още проф. Оскар. Ние високо оценяваме подкрепата на българската държава към народа на Израел, допълни той.  

БТА

На церемонията присъстваха и представители на различни институции, министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов, посланици и др. Венци и цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от името на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, от името на вицепремиера в оставка Мария Габриел, от името на председателя на Народното събрание Росен Желязков, от името на парламентарната груп на ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, от името на председателя на парламентарната група на ДПС, от името на кмета на Столичната община Васил Терзиев от името на посолствата на Израел, на Австрия, на Германия и на Полша, и др.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА