/ БГНЕС, архив
Няма опасност от наводнения заради преливане на реки и язовири, вследствие на сериозните количества дъжд, които паднаха над почти цялата страна през последните дни. Това заяви пред Дарик Екатерина Маркова от Министерството на околната среда и водите. Тя посочи още, че повишение на речните нива има в Дунавския район, но няма опасност за населението.
 
През изминалото денонощие в резултат на валежи в почти цялата страна са регистрирани краткотрайни повишения на речните нива, като само в района на град Бургас падналите валежи са около 26 л на квадрат за един час.
 
Като цяло почти всички наблюдавани реки в Дунавския и Черноморския басейн са с водни количества около и над праговете за средни води, а в Източнобеломорски и Западнобеломорски водните количества са около праговете за ниски води, посочи Маркова.
 
По-значителни повишения са регистрирани в Дунавския басейн, във водосборите на р. Янтра до 50 см и на река Русенски Лом до 20-30 см. Днес все още на места речните нива ще се повишават, като през следващите три дни плавно ще започнат за се понижават и в следствие на оттичане още може да има на някои места повишение в долните течения на основните реки.
 
Никъде няма преливане на реки и язовири, казаха още от Министерството на околната среда и водите.