/ БГНЕС
Русия призна за замърсяване с радиоактивен изотоп в някои области от страната. В началото на октомври няколко европейски държави съобщиха, че са отчели по-високи от обичайните стойности на изотопа Рутений-106, като потенциалният източник на замърсяването идва от района на Южна Русия или Казахстан. Тогава от руския държавен холдинг „Росатом” отрекоха някоя от компаниите им да е регистрирала завишени радиационни нива и заявиха, че замърсяването вероятно идва от страна от Източна Европа.

Днес обаче Руската служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда изнесе данни, че в края на септември в няколко области на страната действително са отчетени нива на изотопа от близо 1000 пъти над обичайното. От службата обаче уточняват, че дори и в този случай стойностите на Рутений са останали в пъти по-ниски от опасните за човека.

Повишена радиоактивност в Европа породи съмнения за ядрен инцидент в Русия
 
Най-високите нива на Рутений-106 са отчетени в Аргаяш – село в Челябинска област, което се намира на около 30 км от предприятието за преработка на ядрено гориво „Маяк”, част от руския държавен холдинг „Росатом”. В периода между 26 септември и 1 октомври нивата на изотопа там са били близо 1000 пъти над измерените предния месец.
 
По думите на Людмила Симеонова от Българската агенция за ядрено регулиране, обаче, измерените стойности, дори и увеличени, си остават много под опасните за човека:
 
„То е под нормата. Това, което са си го публикували самите руснаци, е със същите стойности като тези в Европа, така че те дават същия порядък и измерени стойности“, каза Симеонова.
 
Няма данни за рутений 106 във въздуха над България, посочи Орлин Стоянов, зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиозащита. За периода от края на септември и началото на октомври нивата са далеч под границата на средногодишната обемна активност, определена за този радионуклид в нашите норми, изтъкна Стоянов.
 
Границата от порядъка на 1.9 бекерела, ние тук ако внесем на средногодишна база сме мерили порядъка микробекерели - нищожно и пренебрежимо малко. Не налага никакви мерки, не води до риск за здравето на хората. Показателно е, че информацията е споделяна от най-различни лаборатории, включително и български, и най-накрая първоизточникът е бил принуден да си признае къде е сбъркал“, каза Стоянов.

Опасен ли е преминалият над Европа облак с ниска радиоактивност?
 
От руския клон на „Гринпийс” обаче нарекоха отчетените нива „екстремално завишени” и призоваха прокуратурата да разследва евентуални инциденти в „Маяк”. Зам.-директорът на уралския клон на Института за екология на промишлеността Иля Ярмошенко също заяви пред ТАСС, че дори замърсяването да не е опасно, трябва да се разследва, тъй като е знак за някаква авария в атомни обекти.

Интерактивна карта показва замърсяването на въздуха в Европа
 
По думите на Людмила Симеонова рутений-106 се използва именно в комбинати за преработка на отработено ядрено гориво, какъвто е „Маяк”. Днес обаче от „Росатом” отново отрекоха в някой от обектите им да има регистрирана авария.
 
От „Росдригомет” също уточняват, че голямото увеличение в пробите е просто поради факта, че в предишни месеци изотопът във въпросните райони почти отсъствал и допълват, че отчетените резултати в други страни от Европа са същите, а в Румъния са били дори по-високи.