/ Thinkstockphotos
Повишена радиоактивност в Европа породи съмнения за ядрен инцидент в Русия. Руската метеорологична служба потвърди за „изключително висока” концентрация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември и потвърди също докладите на европейски институции за замърсяване този месец.

Опасен ли е преминалият над Европа облак с ниска радиоактивност?

Най-голямата концентрация е регистрирана в Аргаяш – село в Челябински регион в Южен Урал, където има изключително голямо замърсяване с Ru-106, надхвърлящ нормата 986 пъти, съобщи „Росгидромет”.
В средата на октомври „Росатом” публикува изявление, цитирано от руски медии, че „в проби от 25 септември до 7 октомври, включително в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, освен в Санкт Петербург”.

В понеделник „Росгидромет” каза, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и впоследствие е стигнал „всички европейски държави, като се започне от Италия и се продължи към северна Европа” от 29 септември нататък.

Германска провинция се презапасява с таблетки йод, ще пази населението от ядрена авария

Френският институт посочи, че замърсяването предполага изхвърляне на ядрен материал в Русия или Казахстан през септември. Той не посочи конкретен източник на замърсяване, но станцията Аргаяш е на около 30 км. от съоръжението „Маяк”, където през 1957 стана една от най-тежките ядрени катастрофи в историята. Днес в „Маяк” се преработва отработено ядрено гориво.

На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) разпространи доклад, в който се казва, че рутений 106 е бил открит във Франция между 27 септември и 13 октомври.

Институтът посочва, че източникът на замърсяване вероятно е инцидент някъде между река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа концентрация не представлява опасност за здравето.
Интерактивна карта показва замърсяването на въздуха в Европа

Рутений 106 е продукт на деленето на атомите в реактор и се използва също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата. Руската агенция „Росатом” отрече в страната да е имало ядрени инциденти.

Природозащитната организация „Грийнпийс” настоява за разследване за евентуално прикриване на злополука, пише британският в. „Гардиън”.
БГНЕС