/ dariknews.bg
Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Комплексните и значими язовири са в добро техническо състояние. Разполагат със свободни обеми за поемане на притока от очаквани валежи. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4 428,9 млн. м3 и представлява 68,2 процента от сумата на общите им обеми, което е с 0,4 процента повече от обемите, констатирани вчера. Няма преливащи язовири, няма данни за засегнати населени места.

Порой затрудни движението в Бургас (ВИДЕО)


Язовири с процент на запълване над 90 на сто са "Въча", "Кричим", "Розов кладенец", "Среченска бара", "Йовковци", "Боровица", "Пчелина", като няма опасност от вредно въздействие на водите.

В язовирите, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, има достатъчно акумулирани водни обеми за осигуряване нуждите на населението.

Евакуират хора от провадийско село заради опасност от преливащ язовир


Контролирано се освобождават водни обеми от язовирите "Бойка", "Баниска", "Бели Лом", "Морун", "Света" и "Крамолин". Изпускат се и язовирите "Ново Паничарево", "Трояново", "Крушево".

Река Моравешка в землището на област Враца повишава водното си ниво и наводнява главен път, свързващ Мездра - Враца. Към момента обстановката е нормализирана.

Времето в сряда: дъжд, слънце и по-високи температури

Река Катунецка е повишила водното ниво и са наводнени прилежащи терени и частично дворове на къщи, като към момента и там обстановката е нормализирана.

Нивото на река Русенски лом в землището на община Иваново се е повишило, като е излязла от речното легло на места и частично са наводнени земеделски площи извън регулация на населените места в ниските части при селата Червен, Кошов и Красен.
БТА