/ iStock/Getty Images
След близо 3-часова дискусия, депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС да бъде създадена Временна комисия, която да разследва действията на МВР и използването на СРС-та спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание.

"За" създаването на комисията гласуваха 82 народни представители, "против" - 69 "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено.

Още в началото на дебатите, от ДПС обявиха, че ще подкрепят анкетна комисия, но настояват за промяна на нейното име. "Името да бъде: Оказван ли е полицейски натиск върху симпатизанти и кандидати на политически партии, включително и използването на СРС срещу тях", предложи Хамид Хамид от движението.

Бойко Рашков на изслушване в НС: Стотици българи са били подслушвани със СРС

"Тази комисия е единственият вариант според мен да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи или на някой друг, на политически лица", заяви Маноил Манев, депутат от ГЕРБ - СДС.

Маноил Манев ГЕРБ
БТА

"Да покажем, че всеки, абсолютно всеки има право да има своите политически пристрастия, да участва в политическите процеси и че това му конституционно право е гарантирано от правилата на играта. Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал Народното събрание, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати, когато сте от другата страна на неговата палка", заяви още Манев.

Георги Свиленски от БСП му отговори, че благодарение на Бойко Рашков и служебното правителство са били ограничение гласовете, с които ГЕРБ прави мнозинства през поселдните 12 години.

Георги Свиленски БСП
БТА

"Квартал "Христо Ботев" в 24-ти МИР 8 секции с ромско население, за 45-ото Народно събрание с министър г-н Терзийски, 1912 гласа за ГЕРБ. 80 % от всички гласоподаватели гласуват за ГЕРБ. 46-ото Народно събрание - само 2 месеца след 4 април същите тези 8 секции - 121 гласа за ГЕРБ. Ето това е резултатът г-н Манев. Ето това е резултатът, това е истината. Това е истината не само в кв. "Христо Ботев". Това е истината в цяла България". Това свърши г-н Рашков, това свърши служебното правителство", обяви Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

Открити са два случая на неправомерно прилагане на СРС-та

Според Йордан Цонев от ДПС преди парламентарния вот е имало неправомерна намеса в изборния процес. Той обяви, че в движението разполагат с  клипове как горски бият с метални пръти, пазени от полиция по време на предизборна кампания.

Йордан Цонев ДПС
БТА

"Темата за неправомерната употреба на държавната власт и държавните органи по време на избори, я поставяме от много много години. Когато говорим за модела, който искаме да разградим, ние изтъкваме, че искаме да разградим и модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки. Ние имаме свидетелски показания, че кметове, които по закон участват в изборния процес, са викани и са подписвали декларации, че няма да участват в изборния процес, че полицейското насилие беше извън всякаква мяра, че под маската борба с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес", каза още Йордан Цонев. "Този е последния, който може да бъде наречен министър на вътрешните работи - с нервното си поведение и нарцисизъм", заяви Цонев по адрес на Бойко Рашков.

"Искам да запитам новите партии, които искат да изчегъртват този модел. Може ли този модел да бъде изчегъртан със същите средства?", запита още той.

Тошко Йорданов ИТН
БТА

"Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони", отвърна му  Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН. "Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските", репликира още той.

Татяна Дончева пък разкри, че човек от „Изправи се! Мутри вън!”, който е участвал в кампанията е обвинен в купуване на гласове. "Госпожа Манолова незабавно и за минути обясни, че човекът напуска. Има правосъдни органи, които ще се произнесат има ли данни или не, създал ли е предпоставки някой да го подозира в нещо", заяви тя. " След като сме създали такава практика за купуване на гласове, особено вие от ГЕРБ, ние трябва да изкореним това явление. Това включва превантивна дейност", категорична бе Дончева и даде пример, че хора от техните листи също са викани на разпити и са подписвали документи, че няма да нарушават изборното законодателство.