Рязко е скочил броят на новозаразените с COVID-19 в област Kърджали, съобщава NOVA. В „инфекциозното отделение“ на единствената болница „Д-р Атанас Дафовски“ в областния град, където в момента се лекуват пациентите с коронавирус, е изчерпана легловата база. Очаква се днес от областния кризисен щаб да вземат решение в борбата с вируса да се включат и трите общински болници в Крумовград, Момчилград и Ардино.

Болница в Хасково отпрати 64-годишен мъж с пневмония и COVID-19

Легловата база в „Инфекциозно отделение“ на Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, където се лекуват пациентите с  коронавирус е изчерпана, твърди завеждащият д-р Магдалена Маринова.

“Отделението е пълно. В мига, в който успеем да изпишем, веднага приемаме. Пациентите, които влизат за лечение са с тежко протичане на болестта“, заяви д-р Магдалена Маринова.

15 новозаразени с COVID-19 в Хасковско, сред тях лекар и медсестра

В същото време област Кърджали отбелязва рекорд на новозаразени с COVID-19.

“40 са новозаразените, половината от тях в областния център“, посочва Никола Чанев, областен управител на Кърджали.

Пет болници разкарвали 18 часа пациентка с пневмония, докато почине

А болницата в Кърджали е единствената в областта, която приема болни с COVID-19. Разполага с двама инфекционисти и още един лекар, който помага почасово.

“Не може да реагираме по този начин. В момента ние събираме хора от целия регион. Утре, ако вие идвате от Кърджали, аз няма къде да ви сложа“, заяви д-р Маринова.

23 нови случаи на коронавирус в Кърджалийско

В тази връзка, предстои да бъде взето решение. „Предстои областния кризисен щаб да вземе решение... и трите общински болници. Още повече, че болницата в Момчилград разполага и с пулмолог и инфекционист- необходимите кадри“, заяви Никола Чанев, областен управител на Кърджали.

Ще бъдат разкрити и още 9 легла в кърджалийската болница, подчерта той.

В момента в Многопрофилната болница в Кърджали са настанени 20 души в Инфекциозно отделение, 3-ма са в интензивния сектор, а около 200 са на домашно лечение.
NOVA