/ iStock/Getty Images
Рязко се покачва нивото на заболеваемост
"Рязко се покачва нивото на заболеваемост в Кърджали, а това очертава една тревожна тенденция по отношение разпространението на COVID-19". Това заяви областният управител на Кърджали Никола Чанев след заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

20 новозаразени в Кърджалийско, Областна администрация затвори врати

23 са положителните случаи за последното денонощие.
Кърджали се нарежда във втора оранжева зона по степен на заболеваемост, заедно с други 10 области у нас, където заразените са между 60 и 120 на 100 000 жители.

В червената зона са Благоевград и Търговище. Там вече са наложени строги ограничителни мерки, оповести областният управител Никола Чанев. По думите му, Областният кризисен щаб ще поиска от Общинските кризисни щабове да предложат допълнителни примерни ограничения по места, съобразно оценката на риска, свързани с осигуряването на по-добра дезинфекция, дистанционни форми на работа и обучение и други.

Рекорден брой новозаразени за денонощие с COVID-19 у нас - 785 души

Според Чанев, основното притеснение в момента е по отношение на медицинския персонал и натовареността на здравната система. 13 души са на лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски".

Всички са с COVID-пневмония, но са в задоволително общо състояние. Двама са настанени в интензивния сектор. За съжаление има и един починал - мъж на 64 г.

От началото на пандемията, броят на инфектираните с коронавирус в Кърджалийско достигна 452-ма. Излекуваните са 279, починалите - 15.
БТА