НБУ няма да вдига таксите за новата академична година
НБУ няма да вдига таксите за новата академична година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НБУ няма да вдига таксите за новата академична година
50726
НБУ няма да вдига таксите за новата академична година
  • НБУ няма да вдига таксите за новата академична година

Нов български университет няма да вдига таксите си за предстоящата 2012-2013 учебна година. Това стана ясно при представянето на новата кандидатстудентска кампания на висшето училище.

Предвиден е и допълнителен прием на студенти през май, но само за тези, завършили средното си образование в предни години.

За първи път Нов български университет ще обяви първо класиране за прием на кандидат-студенти през май. Условието е кандидатите да притежават диплома за завършено средно образование. Това заяви пред журналисти заместник-ректорът по учебната дейност доц. д-р Пламен Бочков: "Правим това, за да улесним онези кандидати, които са завършили средното си образование, но по една или друга причина не са кандидатствали във висши училища, или са кандидатствали, но не са били приети. За тях правим този прием през май, за да могат да си освободят лятото и да са сигурни, че са приети в НБУ".

До този момент над 1000 кандидати са изразили желание да учат в Нов български университет. От университета са заявили пред Министерството на образованието предполагаема квота за прием със близо 1100 студенти повече, обясни професор доктор Николай Арабаджийски, декан на факултета за базово образование: "Някои считат, че в нашия университет, щом си плащаш такса, ще бъдеш приет. Това не е така. Миналата година в програмите Маркетинг, Бизнес администрация, Финанси, Туризъм са кандидатствали над 20 студенти за едно място".

Наблюденията показват, че в последните години е завишен интересът към икономическите науки, а спада този към хуманитарните специалности.