Наши ромки се оказаха най-конвертируемата стока в Египет
Наши ромки се оказаха най-конвертируемата стока в Египет / Reuters, архив

Наши ромки се оказаха най-конвертируемата българска стока в Египет след промените от т.нар. Арабска пролет, довели до свалянето на режима на Хосни Мубарак, пише „24 часа".

Неизяснен брой представителки предимно на ромската общност у нас гастролират в Кайро и околностите като част от добре организирана мрежа за трафик на хора. Повечето от тях са в най-голямата арабска страна в ролята на булки под наем.

Последния месец десетки египетски граждани са подали молби за виза в посолството ни в Кайро, посочвайки като основание сключването на брак с българка.

Служителите в консулския отдел на мисията ни се усъмнили, че има нещо нередно, когато случаите зачестили. Кандидатстващите се оказали от едно и също село, а за да гарантират за тях, булките пристигали под строй в посолството.

Проверка на в. "24 часа" на място установи, че жените са водени от двама мъже, които се представят за бизнесмени. Единият бил българин на средна възраст, другият - либиец, който живее постоянно в България.

Според справка в регистрите на визовата служба в края на миналата година повече от 30 египетски граждани са поискали българска виза, като са посочили, че скоро са сключили брак с българка.

Но най-учудващо в тази статистика е, че според документите по-голямата част от младоженците имат едно и също родно място.

Това е село Гарбия, на около 50 километра североизточно от Кайро.

18 мъже от това не особено голямо село са подали документи за легализация на браковете си. Всички те незнайно как са си намерили съпруги с български паспорти. Като се има предвид клановият характер на местните общества, най-вероятно почти всяка фамилия в това село има нещо общо с "българския въпрос".

Най-съмнителното в цялата работа е, че всички тези бракове са се случили горе-долу по едно и също време. Ако е истина това, в което всички тези мъже се кълнат, то значи почти всеки ден от последния месец на 2011 г. в Гарбия е имало по една сватба с наша булка. А ако тази тенденция се запази, България съвсем скоро може да се сдобие не само с едно село, а с цяла колония в делтата на Нил.

Според дипломатите ни обаче по нищо не личи, че явилите се десетки булки с български паспорти имат желание трайно да се заселят в Египет.

Жените, чиято възраст варира между 20 и 45 г., идват от различни части на България. Обикновено пътуват с автобуси до Истанбул, откъдето ги качват на самолет за Кайро.

Освен че екскурзията до Египет им излиза безплатно, на бъдещите булки биват обещани до 500 евро, за да свидетелстват, че са се омъжили в Египет.

Брачната церемония, ако въобще има такава, е максимално съкратена и е по мюсюлмански обичай с ходжа и трима свидетели. Обикновено мъжете, кандидатстващи за виза, са си свидетели един на друг.

Повечето от жените в трафикантската мрежа обаче въобще не са минавали дори през фиктивна процедура по сключване на брак в Египет.

Служител в посолството, който наблюдавал внимателно явилите се двойки, разказва, че имало случаи, в които до последния момент ромките спорели коя на кого от египтяните ще играе съпруга.

Накрая току пред гишето на консулството се разбирали да се разпределят по възрастови показатели, така че двамата лъжесъпрузи приблизително да си отговарят на годините.

Става дума за абсолютно криминална организация, чиято цел безспорно е трансфер на нелегални имигранти в Европа през България, убедени са представители на нашите власти.

Всички подобни съмнителни случаи са докладвани през МВнР на вътрешното министерство и Държавната агенция "Национална сигурност".

Последната партида булки под наем била доведена неотдавна в българското посолство в Кайро от либийски гражданин, който живее в София. У нас той се прочу покрай превземането на либийското посолство от консула Ибрахим Фуейрис през юли миналата година.

Либиец не бе открит за коментар. По време на превземането на посолството на Либия в София той бе сред щурмоваците, които счупиха статуята на полк. Муамар Кадафи и унищожиха портретите на либийския диктатор. В Египет пред служителите на българското посолство той заявил, че е бизнесмен.

Представил за легализация документите на осем българки, за които твърдял, че са сключили брак с египетски граждани.

Заради съмнителните обстоятелства около всички новопоявили се смесени бракове консулската служба в посолството ни в Кайро преглежда с особено внимание постъпилите документи, но на практика не може да поставя под съмнение априори кандидатите. Решението да бъде дадена или отказана виза в тези случаи се взема в София, а не в Кайро, уточниха от МВнР.

Дипломатите ни обаче казаха, че знаят и за други подобни схеми, чрез които египетски граждани се опитват да се сдобият с виза за някоя европейска страна. Така например в унгарското посолство в Кайро се появили 15 души от град Асуан, които искали виза за пътуване с цел лечение. Освен че били от един град, всички желаещи да се лекуват представили сходна епикриза с повтарящи се симптоми, издадена от един и същ лекар в Кайро.