Със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа. 

От ПГ "Възраждане" гласуваха против, а БСП не бяха за гласуването в зала.Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Голодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад - Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 година-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали осем милиона души, от които близо четири милиона в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.
Нелли Желева/БТА