Откриха изложба в памет на жертвите на Голодомора
Откриха изложба в памет на жертвите на Голодомора / netinfo

Изложба разказва за Голодомора - умишлено организиран от режима на Сталин глад в Украйна през периода 1932-1933 г., чийто жертви стават милиони украинци. Изложбата бе открита снощи в Морското казино, като сред организаторите й са украинското посолство в София. Целта е бургаската общественост да бъде запозната с един от най-трагичните, но рядко споменавани епизоди от европейската история.
На откриването на изложбата присъстваха почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, д-р Георги Митев, общински съветник от Реформаторския блок, Марина Тимко, представител на организацията „Диаспора Украйна" в Бургас, както ученици, учители и представители на бургаската общественост.
„Тази изложба представлява едно своеобразно късче памет, свързано с едно от най-големите престъпления на комунистическата власт в Европа - геноцида срещу народа на Украйна. Наш дълг е никога да не забравяме престъпленията на тоталитарните режими, тъй като да забравиш означава да се примириш с несправедливостта", коментира изложбата д-р Митев.