/ БТА
Нов скандал и напрежение се оформиха по време на днешния парламентарен блицконтрол в Народното събрание

Цончо Ганев от партия "Възраждане" попита управляващите информирани ли са Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Международната асоциация за авария в АЕЦ "Козлодуй". По думите му в ядрената ни централа е имало пожар. 

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че това е въпрос към енергийния министър. "Тъй като АЯР е към мен и не съм получил доклад, че нещо се е случило. Ако има такъв сериозен инцидент, би трябвало да съм информиран. Не мисля, че има нещо сериозно, за което да бъда информиран", отбеляза Василев.

"Очаквахме този инцидент да е прикрит. Виждаме остри реплики. Има нужните документи. Такъв инцидент е имало и е прикрит", отговори депутатът от "Възраждане".

По повод разискванията Виктория Василева от ИТН взе процедура по начина на водене: "Г-н председател, не може да знаете дали се говорят откровени глупости. Това, което направи Цончо Ганев граничи с престъпление. Нямате идея за какво говорите въобще. Махнете си ръцете от АЕЦ и престанете да говорите такива простотии".

„Преди малко бе направен опит от „Атака“, пардон, „Възраждане“ да всеят паника сред българския народ. Свързах се с АЕЦ „Козлодуй“ – имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация. Въобще не е имало прекъсване на работата и такъв голям инцидент, за какъвто се говори.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание във връзка с на направено внушение от "Възраждане" за авария в атомната централа.

„Държа да се престане с тази практика и да наложите най-суровото наказание за всяване на паника в обществото. Защото тези хора използват лъжата, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които използват трибуната да си играят със страха на гражданите и това не бива да се допуска в българския парламент“, обърна се той към председателя на парламента.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов сложи точка на спора, като увери от трибуната, че документи за аварията в АЕЦ "Козлодуй" има и това ще се изясни следващата седмица.