Проверките на най-големите борси за плодове и зеленчуци се модифицират, след като част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата. Инспекторите на НАП ще контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси, съвместно с органите на МВР, заявиха от агенцията.

НАП търси данъците от дейността на онлайн търговци, някои се криели зад профила на безработни

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол, стана ясно след като данъчните провериха над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци.

Преди близо 3 седмици приходната агенция започна денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби. Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. Паралелно с това обаче част от бизнеса с плодове и зеленчуци се изнесе в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължиха. В отговор на това, съвместни екипи на НАП, заедно с полицаи, ще контролират тези места и ще санкционират нарушенията на данъчното законодателство.

НАП проверява над 2100 фирми заради нелогично високи касови наличности

„Проверките на тържищата и местата около тях продължават, съвместно с полицията. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.