Щетата за бюджета е за десетки милиони лева и предстои цялостна проверка
Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП.

Операцията е била тази нощ.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствия. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”. Това каза изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево".

Част от фискалните устройства на трасето за дезинфекция не са били свързани със системата на НАП, те са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме. "Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", посочи той.

Той каза още, че щетата за бюджета е за десетки милиони лева и предстои цялостна проверка на фирмата.

„Има вече назначена проверка, така че когато излезе проверката, ще бъдат изнесени и резултатите“, каза той. Спецов добави, че не се притеснява от проверка от страна на прокуратурата.

Попитан дали ще подаде оставка ако се окаже, че обвиненията за данъчни измами се окажат верни. „А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни“, заяви той.

Румен Спецов отказа да говори за собствената си фирма, която бе забъркана в сканадал преди няколко дни. Спецов не отговори на въпроса дали познава Васил Божков.