Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Хотелиерите очакват повече туристи, а предпочитанията на българите от миналата зима се запазват
Любителите на зимните спортове у нас се наслаждават на ски сезона още от 18 декември, когато той беше официално открит. Те се радват на добра снежна покривка. За да се ориентираме какви са тенденциите за зимните почивки в България този сезон се обърнахме към един от най-големите сайтове за услуги и почивки у нас – Grabo.bg.

Банско 

И тази година повечето българи предпочитат Банско за зимната си почивка. Уникалното съчетание на планина, писти и спа глезотии и печели симпатиите на посетителите. Курортът предлага сериозна леглова база, а цените в хотелите варират в достатъчно широк диапазон, за да има по нещо за всеки джоб. Опциите за изхранване също са разнообразни - предлагат се пакетни цени със закуска, закуска и вечеря, пълен пансион и до 24h Ultra All Inclusive.

Всеки може да избере според собствените си навици и предпочитания за почивка и спорт. Цените на картите за лифта в Банско за възрастни този сезон са както следва: кабина (двупосочно) - 32лв, полудневна карта (след 12,30ч) - 54лв, за 1 ден - 70лв, за 2 дни - 134лв, за 3 дни - 203лв. Цените на дневните карта са с 12% по-високи спрямо миналия сезон.

Елена 

Второто място ни отвежда дълбоко в Еленския балкан. Елена е любима дестинация не само през топлите месеци. Градът има какво да предложи и през зимата. Сгушен в заснежената Стара планина, Елена се превръща в синоним на уют и спокойствие. Повечето хотели предлагат настаняване и ползване на спа центрове. Цените започват от 34.90лв за нощувка на човек.

Велинград 

На трето място, макар и отново без ски писти, се нарежда Велинград. Спа столицата на България привлича посетители с минералните си басейни, разнообразието от спа центрове, масажи и други глезотии за пълен релакс.

Голяма част от българите са решили да се отдадат именно на този вид зимна почивка. Офертите са от уикенд пакети, през брой нощувки по избор на клиента и различни пакети за изхранване. Цените и тук варират в широк диапазон в зависимост от категоризацията на мястото за настаняване и включените услуги за клиента.

Ако се чудите какво да разгледате около Велинград, от Grabo.bg подсказват - можете да посетите Плиоценския парк в село Дорково, крепостта Цепина или пък да се разходите до язовир Батак. На 40км пък се намира пещера Снежанка.

Пампорово 

Четвъртото място ни връща в планината и близо до ски пистите. Пампорово продължава да бъде любимо място за зимна почивка. Предпочитанията там се разпределят почти равномерно между две и три-звездни хотели и четиризвездните хотели. Най-често последните включват в своите пакети all inclusive оферта, превоз до лифта, съхраняване на ски екипировка и спа зона с басейн, сауна, джакузи и възможност за масажи. По-малките места за настаняване също може да предлагат транспорт до ски пистите. Цените в курорта започват от 29.80лв за нощувка. Цените на лифт картите за възрастни Пампорово - Мечи чал тази година са: полудневна карта (11:45 ч. - 16:30 ч.) - 56лв, 1 ден - 75лв, 2 дни - 146лв, 3 дни - 210лв. Двупосочен билет за 1 лифт е 16лв, а за 2 лифта - 22лв. Цената за дневна карта също е завишена спрямо миналия сезон.

Арбанаси 

Петото място носи известна изненада. В топ дестинациите за се нарежда и Арбанаси. Селцето се превръща в истинска зимна приказка в студените месеци. Със своята близост до Велико Търново то не спира да печели почитатели. От склоновете на Арбанаси се разкрива неповторима гледка към старопрестолния град. Повечето оферти там включват ползване на топъл басейн и релакс зона. Цените започват от 40.90лв за нощувка със закуска.

И още... 

Сред останалите любими зимни дестинации на българите са Лещен, Копривщица, Добринище, Чепеларе, Девин, Сандански. Предпочитанията за настаняване варират в широки граници от малки семейни хотелчета до 4- и 5-звездни хотели с големи спа центрове.