Наградиха победителите в националния кръг на състезанията по български
Наградиха победителите в националния кръг на състезанията по български / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министърът на образованието Даниел Вълчев опроверга появилите се в пресата информации, че децата, които не са минали подготвителна група ще трябва да държат изпит по български език, за да бъдат записани в първи клас. Той съобщи, че министерството на образованието обсъжда как да се проверяват възможностите, с които децата започват първи клас, но подчерта, че не става въпрос за изпит.

Даниел Вълчев заяви, че в момента се обсъжда как да се полагат специални грижи за децата в първи клас, които не са минали предучилищна подготовка и изостават от съучениците си. Министърът на образованието подчерта, че става въпрос най-вече за тези от първокласниците, които не говорят добре български език.

Даниел Вълчев заяви още, че като министър няма правни основания да задава начините, по които да става приемът на първокласници и затова е задал параметри на педагогическите съвети, които ще вземат в крайна сметка решението.

На въпрос защо училищата, към които има по-голям интерес, са готови да въведат тест като вход за първи клас, Даниел Вълчев заяви, че не би могъл да коментира слухове.

Рано тази сутрин 57 ученици от цялата страна се явиха на националния кръг от състезанието за решаване на тестовете по български език и литература за 7 клас. Наградени бяха първите трима по резултат, а министърът на образованието обеща от следващата учебна година първенците от състезанието да влизат без изпит в елитните гимназии.