Над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства
Над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства
58747
Над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства
  • Над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства

Хранителните разстройства са причина номер едно за смъртността при жените на възраст между 15 и 30 години, съобщи д-р Светлана Бояджиева, психиатър в първия у нас център за лечение на хранителни разстройства към болница Токуда.

Центърът отваря врати заедно с многопрофилен детски център, като двете структури ще осигуряват диагностика и лечение на заболявания като анорексия и булимия.

Според официалната статистика над 200 000 българи страдат от хранителни разстройства, но се смята, че броят им е двойно по-голям.

В световен мащаб само през последните няколко години броят на мъжете с такова заболяване се е увеличил четири пъти, а при децата до 12 години заболеваемостта е нараснала седем кратно.

В основата на анорексията и булимията стои дълбок психологически или личностен проблем, който трябва да бъде излекуван, за да се преодолее и хранителното разстройство, обясни д-р Бояджиева.

Според цитираните от нея данни при 20% от пациентите с такова заболяване това става хронично състояние, а смъртността е висока.

Вдъхновител и патрон на новия център за лечение е Явора Стоилова, внучка на поета Пейо Яворов и майка на художничката Василия Стоилова, която преди няколко месеца почина след 14 годишна борба с анорексията.

Мисията на центъра е да осигурява на едно място всички специалисти, от които имат нужда хората с тези заболявания, разказа Явора Стоилова.