Европа иска нови забрани за бисфенолите. Потребителски организации настояват Брюксел да ограничи опасните химикали в производството на пластмасови бутилки, прибори, кенчета, обувки и облекло. Причината - редица проучвания показват, че бисфенолите водят до сериозни вреди за здравето, включително и до стерилитет, диабет и депресия при децата, посочва NOVA.

Бисфенолите се съдържат в голяма част от стоките и продуктите, които всеки ден използваме като пластмасовите бутилки, прибори, кутии за храни и напитки, касовите бележки, дрехи, обувки, детски играчки и слънчеви очила. Химикалът се смята за разрушител на ендокринната система и според редица проучвания води до стерилитет и нарушение на хормоналния баланс.

От 2011 г. бисфенолите са забранени при бебешките шишета, а влагането им в детските стоки е ограничено. Въпреки регламентите, проучване на няколко потребителски организации в ЕС, обхващащо 121 детски продукта, открива бисфеноли в над 60% от изпитаните продукти.

„Бисфенолите са семейство индустриални химикали, които най-често се срещат в пластмасови изделия, но също така и в метални като кенчета, понякога в дрехи, обувки и завивки. Известни са над 25 вида – от тях най-вече бисфенол А”, обяснява Богомил Николов от „Активни потребители”.

Употребата на химикала намира широко приложение в индустрията по няколко причини. „В пластмасовите опаковки – прави ги по-лесни за формоване и по-здрави, което прави самата опаковка по-евтина за производство. Затова в последните 60 години е един от най-използваните мономери – води се втвърдител на пластмасата”, казва Емил Митев, който е маркетинг мениджър в лаборатория.

След многократно използване например на пластмасови шишета, съдържащи химикала, те остават твърди и чисти. Без него лесно се зацапват и са меки. Затова и днес невидимите химикали са почти навсякъде около нас - в кафенето, в магазините за храни и детски стоки, а вероятно и в хладилника ви или стаята на детето ви.
nova.bg