МЗГ проверява причините за наводнението в Гелеменово
МЗГ проверява причините за наводнението в Гелеменово / netinfo
Не са констатирани никакви пробиви или разрушения на главен напоителен канал Лесичево–Стряма, собственост на „Напоителни системи” – Пазарджик. Каналът минава на около 4 км над село Гелеменово над реката Телки дере и няма директна връзка между язовир Тополница и село Гелеменово.

Според експерти от „Напоителни системи” единствената причина за наводняването на село Гелеменово на 6 юни 2007 г. е изграден мост в началото на селото, който е запушен от отпадъци и това е предизвикало получаването на микроязовир, скъсал моста. Това се казва в официално публикуваното становище на Министерство на земеделието и горите след проверка по сигнал на Дарик.

С блокада на АвтомагистралаТракия” заплашват жителите на най-пострадалото при последните наводнения пазарджишко село Гелеменово, ако не се разкрие истинската причина за бедствието и не се накажат виновните за наводнението на 6 юни. Това каза в интервю за Дарик кметицата на селото Атанаска Кръстева. Според разследването на комисията, която тя провокира, наводнението е причинено от ръждясали съоръжения на отводнителния канал, отвеждащ водите на язовир Тополница, които не са се отворили, за да пропуснат водния поток по време на обилните валежи

Други новини от Пловдив