Министър Валентин Радев
Министър Валентин Радев / БГНЕС
МВР ще има актуален електронен регистър на оръжията най-рано в края на годината. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев пред комисията по вътрешна сигурност. В момента регистърът има данни само за оръжия, регистрирани след 2013 г., когато той беше въведен, а по закон МВР има задачата да го поддържа. Оттогава досега, обаче, няколко прокурорски проверки показаха, че списъкът е неактуален, а преди месец заместник главният прокурор Ася Петрова заяви, че прокуратурата е иззела над 6 хиляди лични оръжия, защото разрешителните за ползването им са с изтекъл срок.
 
По закон МВР има задължението да осъществява мониторинг над всички видове огнестрелни оръжия. В единния електронен регистър, въведен през 2013 г., трябва да има пълна информация за издадените и отнетите разрешителни, както и за лицата, на които са издадени.

Правителството направило необходимото за полицаите, убеден е вътрешният министър
 
В момента списъкът, обаче, съдържа данни само за оръжия, регистрирани след създаването му. За проблема показва прокурорска проверка още през 2014 г., но актуализация на регистъра започва едва сега, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев:
 
„Регистър има, но се актуализира в момента. Той трябва да бъде актуализиран, защото все още намираме нерегистрирани оръжия“.
 
През декември заместник главният прокурор Ася Петрова заяви обвини МВР в неефективен контрол по отношение разрешителните и заяви, че у нас има стотици разрешителни за оръжие с изтекъл срок.

Вътрешният министър награди доброволци
 
Според Валентин Радев списъкът щял да бъде актуализиран до края на годината.
 
По данни на прокуратурата носените оръжия с надлежно разрешително у нас са над 340 000, като над 124 000 от тях се държат от физически лица с цел самоотбрана.