/ dariknews.bg
От полицията с апел хората да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати
От МВР с апел към гражданите - да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати. Призивът е във връзка със зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България. От полицията предупреждават хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят.

Телефонните измамници  са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Сценариите, които използват са най-различни – от „медик“,  който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до „близък“, претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който  непознатият се представя за „полицай“ или „прокурор“, търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. По никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани, напомнят от полицията.

След акция във Великотърновско: Задържаха четирима за ало измами (СНИМКИ)

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят с необходимото съмнение, когато разговарят с непознат.

Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама - не се поддавайте, а прекъснете връзката, препоръчват от МВР.