От МВР са изпратили във Върховната касационна прокуратура исканата информация, свързана със списъка с публично известни имена, който беше предоставен от министър-председателя Кирил Петков. Това съобщиха от Вътрешното министерство

Преди около 10 дни от Прокуратурата обявиха, че ще изискат от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за хората, посочени в списъка от министър-председателя Кирил Петков, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия

Припомняме, че премиерът Кирил Петков внесе в Прокуратура списъка, изготвен от него. Той съдържа имена на хора, за които има публикации и сигнали, че са извършили нарушения или престъпления. След като връчи списъка на главния прокурор Иван Гешев, Петков заяви, че е дал списъка с 19 имена на 20-ия в него: „Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме”. 

Ето и част от имената и въпросите, които Кирил Петков заяви, че предава в прокуратурата:

1. По „Мата Хари“, след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, и едновременно с това Борисов сподели, че знае кой е Мата Хари. Извикана ли е прокуратурата, установила ли е коя е Мата Хари, направила ли е разследване дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов?

2. Във връзка с „Магнитски“ – знаем, че Божков има много обвинения от прокуратурата, но въпросът е дали са повдигнати допълнителни разследвания по другите хора, описани по „Магнитски“: Пеевски, Магнолев, Желязков? Какви са действията на прокуратурата там?

3. Има ли директна връзка между заема между ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

4. По една от телевизиите беше казано, че заемът в ББР е взет от адвоката на Гайтански – ще искам да разбера какви стъпки е направила прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно.

5. След като всички се запознаха с казуса „8-те джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров, известен като Петьо Еврото?

6. Има ли връзка между строителните компании, една от които взела доста пари по строителството на незаконните язовири, и г-н известен като Таки?

7. Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързано с този казус?

8. Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари и ГЕРБ?

9. Защо „Булгаргаз“ и Павлов са се отказали от количествата азерски газ след същите тези доставчици сега са казали, че могат да доставят такъв газ, като с това ще се свали цената за потребителите? Дали е най-правилното Павлов да е извикан само като свидетел?