МВнР сезирало САЩ и Франция за порното, уронило бг символи
МВнР сезирало САЩ и Франция за порното, уронило бг символи / netinfo

Външно министерство е информирало посолствата на Съединените щати и Франция за поругаването на български национални символи във филмови продукции от двете страни. Дарик радио сезира властите за това, че в обложката на френски порнофилм, сниман в България, е използван колаж, уронващ националните символи на страната ни.

Колажът е снимка на разголено българско момиче, седнало върху кофичка кисело мляко и стъпило върху герба на страната ни.

Той отбеляза, че МВнР е изразило сериозна загриженост, споделена е била и негативната реакция на българската общественост и е била заявена позиция за недопустимост към подобни прояви в бъдеще. Тази позиция срещна пълно разбиране от посолствата на САЩ и Франция, каза Ивайло Калфин.

Той посочи, че за използването и защитата на националния химн не съществува писмено международно право. Националната юридическа защита на химна е закрепена в Наказателния кодекс, в който се казва, "който и по какъвто и да е начин да опетни герба, знамето или химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 100 до 300 лева", припомни министър Калфин.

В случай на извършване на такова престъпление от чужденец, извън територията на страната, приложение намира т.нар. реален принцип на действие на българското наказателно право, посочи външният министър. Това става съгласно разпоредба на НК,

предвиждаща наказателна отговорност към чужденци, извършили в чужбина престъпления от общ характер, наказуеми по българските закони, с които са засегнати интересите на България или на български граждани, допълни министърът.