МВнР: България подкрепя мисията на Марти Ахтисаари
МВнР: България подкрепя мисията на Марти Ахтисаари / netinfo
България подкрепя мисията на Марти Ахтисаари, както и подхода на международната общност за постигане на резултати в процеса за статута на Косово. Очакваме сега от Белград и Прищина да проявят конструктивност и максимална готовност за участие в този процес, се посочва в позиция на българското Министерство на външните работи.

На сегашния етап процесът за бъдещия статут на Косово е навлязъл в решителна фаза с обявяването на предложението на специалния пратеник на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари за Косово пред Белград и Прищина, отбелязват от МВнР. От министерството заявяват, че България ще продължи да подпомага този процес и да се придържа към убеждението, че решаването му изисква активна политика и активна позиция.

В позицията се припомня, че като член на ЕС и НАТО България се стреми да допринася към усилията на международната общност за установяване на стабилност и демократични структури на Западните Балкани и за европейската и евроатлантическата интеграция на региона. Българската страна счита за необходимо полагането на последователни усилия за намиране на решение за Косовския въпрос, който е ключов за превръщането на региона в зона на мир и демократично развитие.

България последователно се придържа към убеждението, че какъвто и да бъде статутът на Косово, той трябва да дава ясни отговори на следните въпроси: дългосрочност, контрол, регионални гаранции и европейска перспектива, отбелязват от МВнР.