/ БГНЕС
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна и разговаря с холандския министър-председател Марк Рюте, лидер на либералната холандска Народна партия за свобода и демокрация (НПСД).

На срещата лидерите дискутираха важните за Европа и България теми, включително процеса за присъединяване на страната към Шенгенското пространство и отрицателните последици за България от участието на националистите във властта, съобщи пресцентърът на ДПС.

Захариева за Шенген: Надявам се да имаме достъп по въздух и море през 2018-а

Пред Рюте председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от 2011 г. готовността на България за пълноправно участие в Шенгенското пространство има положителна оценка както от Европейския парламент, така и от Европейската комисия. "България е напълно готова, сега остава само Съветът да направи постъпки към финализиране на процеса", заяви Карадайъ.

"За съжаление България все още не показва убедителен и траен напредък по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка", отговори холандският премиер Марк Рюте.

Юнкер: Възхищавам се на представянето на България

В разговора с тревога беше повдигнат и въпросът за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и участието на националисти във властта, в разрез с основните европейски ценности.

Холандските либерали от НПСД и техният лидер Марк Рюте, който е начело на правителството на Холандия, са домакини на 38-ия конгрес на АЛДЕ партията, който се провежда от 1 до 3 декември в Амстердам.