Сашо Пенов
Сашо Пенов / пресцентър, МОН
STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща, посветена на изграждане на STEM центрове в образователните институции. На форума в зала 1 на НДК те получиха насоки от МОН за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МОН.

"Предвидените – над половин милиард лева (576 151 100 лв.) е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично", подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. Всяко бездействие би било обществено укоримо и в ущърб на нашите деца, каза министърът. Вярваме във вашия и на учителите управленски капацитет, допълни проф. Пенов.

МОН: Три ученически бази ще се превърнат в регионални STEM центрове

Той обясни, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества. Всичко това е само във Вашите ръце и зависи само от Вашите решения, заяви министър Пенов.

Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който бе сред официалните гости на форума. Убеден съм, че преподаването чрез иновативния метод ще запали у учениците искрата да изследват и експериментират, а усвояването на разнообразни инструменти за анализ ще ги подготви за професиите на бъдещето и ще им даде възможност да се справят с комплексните проблеми на съвременния свят, допълни той.

Приветствие до участниците изпрати и президентът Румен Радев.

Пеканов: STEM центърът ще гарантира, че ще използваме по-добре човешкия си потенциал


"Трябва да използваме шанса, който имаме днес, целенасочено и разумно. Вярвам, че това зависи от Вас – историята на България е пълна с примери за това, че хората, посветили се на просвещението на нацията и прогреса на страната си, много често са били по-добри визионери от политиците, управлявали в онова време", заяви държавният глава в поздравителния си адрес до участниците във форума.