Мнозинството ще иска максималният срок за концесия на плажовете да е до 15 г.
Мнозинството ще иска максималният срок за концесия на плажовете да е до 15 г. / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Максималният срок за отдаване на концесия на плажовете да е 15 години, около това становище най-вероятно ще се обединят в мнозинството между двете четения на поправките в закона за концесиите, обяви в предаването „Денят” на Дарик радио Диана Хитова от левицата. Сега той е до 10 години, с приетите днес на първо четене изменения се удължава двойно до 20.

Ето какви са аргументите на Хитова, както и на Христо Кирчев от ОДС:

Хитова: Взето е политическо решение този срок да не бъде удължаван така, както е предложено в законопроекта, това да бъде изменено на второ четене. Така че, напразно отново са сложили черния филтър.

Тоест, взето е политическо решение да остане до 10 години.

Хитова: Считам, че независимо от това становище изобщо да не бъде променян срокът, е удачно все пак той да бъде в някаква степен удължен, дори и да не е за 20 години, но за някакъв по-дълъг срок да важи този договор. Може би 15 години, считам, че това е удачен и подходящ срок, тъй като става въпрос именно за концесия, а не за нещо друго. Обикновеният договор за наем, който е регулиран от Закона за задълженията и договорите, предвижда най-дълъг срок 10 години и то когато не е търговска сделка и договорът за наем може да бъде по-дълъг. А концесионният договор точно за това е създаден – да урежда едни дългосрочни отношение.

Компромисен вариант ли е това, г-н Кирчев?

Кирчев: Не е компромисът в това, защото много добре в този закон са разделени двете части – за концесии, за строителство и за услуги. Плажовете са изключително държавна собственост. Започнем ли да говорим за строителство, то парламентът става съучастник на това, което се извършва по крайбрежието. Аз не искам да участвам в такива деяния поне в законодателната част – това, че групировките си застрояват брега и никой не им пречи.

Цялото интервю с Диана Хитова и Христо Кирчев чуйте в прикачения звуков файл.