Младенов: Европа ще има значение през 2020 година
Младенов: Европа ще има значение през 2020 година / снимкa: Sofia Photo Agency
Младенов: Европа ще има значение през 2020 година
27064
Младенов: Европа ще има значение през 2020 година
  • Младенов: Европа ще има значение през 2020 година

Европа  ще има значение през 2020 година, единствено ако сега изпълним определени условия. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на лекция в УНСС. Тя протече под заглавието „За кого ще има значение Европа през 2020-а". По думите на Младенов сред тези предизвикателства са намирането на нови източници на икономически растеж, високата заетост, както и преодоляването на различията между бедни и богати в ЕС. Външният ни министър заяви, че сред важните теми за Европа са и интегрирането на отбранителните ни способности, както и координирането на икономическите ни политики.

За да има Европа значение през 2020 година трябва да се направят няколко неща, заяви Младенов. Едно от тях е тя да се превърне в притегателен център, особено за страните от Западните Балкани. Именно тук според външния министър България има най-голямата отговорност към съседните ни държави: „Не трябва да оставяме нашите съседи от нашата граница до Словения, без те да са станали част от Европейския съюз".

По думите на Младенов е изключително важно Европа да заговори с един глас пред света. Той даде пример с това, че е много силно, когато 27 външни министри имат еднакви позиции, но допълни, че е още по-силно, когато един говори от името на цяла Европа и зад него има 27 външни министри, които го подкрепят. С това той визира министърът на външните работи на ЕС Катрин Аштън, която е и единствената жена сред външните министри в съюза: „Ние нямаме нужда от 27 снежанки, които да се разхождат по света и да излъчват послания към всички. Това, от което имаме нужда, е от една снежанка и 27 джуджета, които седят зад нея и вършат работа".

Накрая Младенов заключи, че през 2020 година Европа ще има значение, но това зависи от всички нас днес.