Митрополит Иоаникий: Кандидатите за патриарх трябва да са „хора с благочестие,  вяра, неподкупност”
Митрополит Иоаникий: Кандидатите за патриарх трябва да са „хора с благочестие, вяра, неподкупност” / снимка: БГНЕС, архив

Според сливенския митрополит Иоаникий кандидатите за патриарх трябва да са „хора с благочестие, вяра, неподкупност”. Това той коментира пред журналисти днес. Очакванията му са да има напрежение на изборите.

Той потвърди решение си да не участва в каталога с митрополити за избор на патриарх. Мотивите му са неговата възраст и любовта му към Сливенска епархия, в която служи вече 43 години. „Тук, колкото и да е силен сливенският вятър, аз оцелявам”, заяви митрополит Иоаникий. „След два месеца започвам 75 години, има ли човек на тази възраст сили, за да издържи на това напрежение”, попита реторично владиката.

Митрополитът отказа да посочи своя фаворит за патриарх и не се нае да прогнозира кой ще наследи патриарх Максим. „Това зависи от избирателите, каза той, точно да преценят и точно да чувстват”, коментира още той, цитиран от БТА.

Иоаникий заяви, че патриарх Максим му е бил много близък и понякога се е съветвал с него по духовни въпроси. „Сега разбираме колко той е бил ценен, колко е бил нужен, сподели владиката. Той беше велик в делата си и към църквата, и към вярващите. Малцина от нас биха претърпели онова, което той претърпя, мъдростта му беше голяма”, заяви още той.

Днес митрополит Иоаникий отправи своето Рождественско послание към клира и миряните от сливенска епархия. Владиката заяви, че лично той ще отслужи Светата литургия на Коледа в катедралния храм „Св. Димитър” в Сливен.