„Разговорите за кабинет трябва да са за политики, цели и решения, а не за имена”. Това заяви в студиото на „Събуди се” Даниел Митов от ГЕРБ.

Нека да си припомним, че в предишното НС опозицията нямаше нито една комисия. Това беше нарушаване на всякакви парламентарни принципи, В момента ПП имат своите комисии – само трябва да ги попълнят. случва се понякога някой кандидат да не бъде подкрепен. Хубаво е да помислят защо и да помислят да променят кандидатурата. Не мога да знам дали е имало кадруване. Говори се, че някой бил чул, някой се обадил на някого. Това малко стои несериозно политически.

По думите му комисиите в момента се съставят бързо. „Мисля, че в момента всички си дават сметка, че парламентът трябва да работи бързо и не трябва да губи време в пререкания”, посочи той. И допълни: „Това не са някакви величествени драми. Има някакви механизми комисиите да заработят докато им се избере председател. По-важното е, че последната седмица видяхме, че когато се разговаря сериозно, държавнически и по политики, както беше с приемането на решението за въвеждане на еврото – парламентът може да събира много сериозен консенсус и да се работи конструктивно, нормално и с аргументи – за и против”.

Той коментира и евентуална коалиция с ПП, за да се сформира кабинет. „Разговорите тепърва предстоят. От наша страна ще направим всичко възможно да водим сериозни разговори по политики, на основата на някакви ценностни разбирания, за да можем да поставим основата като минимум на някакъв разговор, а евентуално и на някакво разбирателство на управление. България има спешна нужда от правителство. Направихме първоначален опит, чрез контактната група, да съберем идеите, които имат партиите по определени важни за държавата и обществото въпроси.

На въпрос има ли ГЕРБ готов вариант за състава на правителството, той подчерта: „Не. Първо се говори по политики. По цели. По програма и по възможни решения. Чак след това се говори за персоналния състав. Първо трябва да видим какви са политиките, за да решим кой да застане зад тях.  Ако партиите се разберат около ценностни разбирания, дефинират ясно  проблемите и идентифизират решенията, тогава нещата тръгват. Персоналният състав намира своето решение”.

Даниел Митов коментира и с кого може да се коалира партията му. "Няма как да се коалираме с БСП и "Възраждане". „Възраждане“ искат да излизаме от ЕС и НАТО. А с БСП имаме чисто ценностно различни разбирания как се управляват публичните финанси на държавата". 

На въпрос дали ГЕРБ биха се коалирали с ДПС Митов подчерта, че в парламента има 7 партии и ще се случва да гласуват с всяка. 

Целия разговор гледайте във видеото. 
NOVA