От ГЕРБ настояват да бъдат разсекретени всички документи, свързани с подслушвания на политици
Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Рашков не могат да простят на службите, че проследиха и разкриха руската шпионска мрежа. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Атаките срещу службите са именно заради това, каза още той.

Според Митов "служебното правителство се превръща в предизборен щаб на президента Радев".

Атанас Пеканов: Подслушването на политици е много притеснително (ВИДЕО)

„В българския политически живот и политическата комуникация се появиха два нови жанра. Единият е интервю със себе си, а другият – интервю на запис. Очевидно след неудачните интервюта на живо, особено на вътрешния министър Бойко Рашков, който в едно от интервютата се опита да уволнява журналисти. Служебното правителство се опитва по някакъв начин да контролира комуникацията си така, че да не изпада в неловки ситуации, които очевидно възникват всеки ден след техни интервюта. След снощното интервю на служебния министър-председател Стефан Янев, разбрахме, че той бил научил от медиите, че били подслушвани политици. Той е министър-председател и е в състояние да научи каква е истината“, посочи Митов.

„Атаката срещу службите очевидно е продиктувана от нещо друго, а не защото там има някакви много мистериозни подслушвания. Ние искаме да знаем каква е истината. Ако законът е нарушен, тези, които са го нарушили, трябва да понесат отговорност. Служебният министър-председател може да направи това и да изясни каква е реалността“, каза още Митов.

От ГЕРБ настояваме да бъдат разсекретени всички документи, свързани с подслушванията на политици, ако те съществуват, заяви Тома Биков. Той добави, че трябва да бъдат разсекретени тези документи, да бъдат казани имена, да се потърси отговорност, ако има незаконни действия, като всичко това трябва да се предаде на компетентните органи.

Янев: Подслушванията са част от модела на насаждане на страх

"Убеден съм, че темата с подслушванията на сегашните хипотетични десетки политици ще бъде забравена, след като минат изборите, защото тя е част от предизборната кампания. Министърът на вътрешните работи участва, заедно със служебното правителство, в предизборната кампания, това е абсолютно недопустимо и Конституцията не предполага такава роля за едно служебно правителство. Те са част от кампанията, те са страна в кампанията, те участват, а не организират изборите по този начин", коментира Биков.

Той заяви, че от ГЕРБ са "шокирани от факта, че министър-председателят твърди, че има подслушвания на политици, защото така е чул от медиите, а те са публикували изявленията на Атанас Атанасов".

В България има закон, по който се издава разрешение за използване на специални разузнавателни средства и подобни разрешения се одобряват от съда, каза Даниел Митов. Той призова "всичко да бъде разсекретено, съдът, ако трябва да извади статистиката на разрешеното използване на специални разузнавателни средства и да стане ясно каква е истината".

Един от въпросите, свързани с подслушванията, е дали изобщо "Демократична България" стои зад тези "крьорфишеци, защото имам чувството, че една огромна част от хората, които симпатизират на тази партия, не симпатизират на милиционерщината и на конспиративната теория, на която "г-н Атанасов е хронична жертва от дълги години", заяви Биков.