/ Президентство на Р България
„Подслушването на политици е много притеснително. В последните години в Западна Европа не съм чувал подобни страшни неща. Проверките трябва да се извършат по максимално бърз начин и да разберем дали наистина това се е случило. Според мен подобни властови подходи в днешно време са доста неприемливи”, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Събуди се”.

Той сподели, че няма информация дали също е подслушван, но се надява да не е. Пеканов добави, че в последната година интензивно следи процеса по изготвянето на Плана за възстановяване. Той е на мнение, че в началото той не е създаден оптимално.

Кой е Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

„Имаме много проекти, които са свързани в една комбинация. Смятам, че липсва макромислене. Проблемът е, че не можем да започнем отначало, тъй като искаме в краткосрочен план да получим част от тези средства. Търсим баланс между това да спасим Плана и да го направим по-добър, за да изчерпаме потенциала на тези допълнителни средства, а не просто да сме ги усвоили. От друга страна искаме това да се случи в много кратък срок. Именно оттук много динамично вървят срещи в последните дни. Говоря си със социалните партньори, водя неформални дискусии със службите на ЕК. Проблемът е, че от тях все още има критики към Плана”, разказа Пеканов.

Янев: Подслушванията са част от модела на насаждане на страх

По неговите думи сред проблемите, които от Еврокомисията посочват, е липсата на амбиция. Сферата на енергетиката и социалната сфера не са достатъчно силно включени в Плана, експертите работят в тази посока. Желанието на служебния кабинет е да успеят да предадат Плана навреме. 

"Вървят много дискусии. Има и техническа част по тях. Ние наследихме едно домашно, което трябва да бъде довършено, и в същото време успоредно да направим някакво подобрение в кратките срокове, които има служебният кабинет", добави вицепремиерът.