Митов: Европа не трябва да стимулира бежанската вълна
Митов: Европа не трябва да стимулира бежанската вълна / снимка: БГНЕС, архив

Разговорът за разпределяне на бежанците по квотна система не решава абсолютно нищо. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред бТВ.

„Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия”, поясни Митов. По думите му други най-важни стъпки за разрешаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове извън границите на ЕС и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза.

Изпращат военни по границата ни с Турция

Европа не трябва да стимулира бежанската вълна”, посочи външният министър. По думите му изграждането на подходящи центрове извън границите на ЕС и предоставянето на нормални условия за живот би задържало бежанците извън Европа.

„Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги - тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни”, обясни министърът. Според него Европа трябва да се обедини около общи послания и решения, за да може да бъде преодоляна безпрецедентната криза.

„Мисля, че до момента сме доказали достатъчно ясно, че границата е достатъчно сигурна”, заяви още Митов по повод спекулациите, че пътищата на мигрантите се променят и вече ще минават през България. „Ако има нужда, ще се изпратят още хора, рискът от идване на мигранти е пресметнат”, допълни той и увери, че Турция съдейства на страната ни по всякакъв начин.