Контрабандни изделия от благородни метали за близо 30 хил. лева откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" в дамските чанти на пет румънски гражданки, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Случаят е от вчера, около полунощ, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация. Пътниците заявили, че не пренасят стоки и валутни ценности за деклариране. При последвалия щателен митнически контрол в дамските чанти на петте пасажерки са открити пакети със златни и сребърни бижутерийни изделия - гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци. Две от пътничките пренасяли общо 200,51 грама изделия от злато, а другите три - 1660,5 грама изделия от сребро.
Според експертизата на вещото лице накитите с общо тегло 1861,01 грама са на стойност 29 011 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон, допълват от митницата.

Митничари откриха контрабандни смарт часовници

Според статистиката на ведомството по внос-износа миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари. 
БТА/Николай Грудев